Problemer med maur?

Raske og effektive løsninger

Maur er sjarmerende i naturen, men å ha dem på kjøkkenbordet, på badet eller på terrassen gjør ingen glade. Myrra er Sveriges mest kjøpte maurmiddel og her forteller vi deg om noen enkle og effektive måter å bli kvitt myrraproblemet, innendørs så vel som utendørs.

Myrskolan – Norges vanligste maur

rødmauren ( Formica rufa ) kalles også skogmauren og stabelmauren. Den er ca 5-12 mm lang med rød farge på mellomkroppen og svart generelt. Rødmauren mangler stikk, men har til gjengjeld sterke kjever og føler den seg truet kan den bli bitt og sprøyte maursyre inn i såret med bakkroppen.Maursyren svir, men er normalt ikke farlig for mennesker. Rødmauren lever i stabler som kan bli opptil to meter høye og inneholde fra 100 000 til én million maur. Fellesskap kan ofte bestå av flere tilstøtende stabler med flere dronninger. Å ha rødmaur på tomten kan oppleves som ubehagelig, ikke minst med tanke på det store antallet maur det er snakk om og at det kan oppstå flere stabler over tid.
Svartmaur ( Lasius niger ), også kalt svart tuftemaur eller hagemaur, er en av de vanligste maurartene i Sverige. Den er helt svart og ca 2-15 mm lang.Reiret finnes ofte under steinheller, rundt hustufter, i blomsterbed og lignende. De svarte maurene forlater kolonien og går på jakt etter mat, noe som kan skape problemer dersom de finner mat innendørs eller på terrasser. De lager en duftsti helt tilbake til samfunnet og så tar det ikke lang tid før hundrevis av maur kommer tilbake. Finner svartmaurene mat innendørs, tiltrekker de seg snart flere maur og skaper følelsen av at huset er invadert av maur. Den beste måten å forebygge problemer på er å holde rent og unngå gamle flekker med sukker eller å la godteri eller mat ligge for lenge.
Faraomuren ( Monomorium pharaonis ) er gulaktig med mørk bakkropp og er ca 2-5 mm lang. Den stammer fra tropene og trives best ved en temperatur rundt 27-30 grader og i Sverige er den helt avhengig av inneklimaet for å overleve. Faraomuren er en alteter som elsker søtsaker og proteinrik mat som rått eller kokt kjøtt. Den trives der det er mat og på hjemmekjøkkenet. Fordi faraomuren er så liten, kommer den ganske lett inn i bygninger. Den danner mange små reir og er derfor vanskelig å lokalisere og vanskelig å kontrollere.

Maur tiltrekkes av søtsaker

Maur tiltrekkes av søtsaker, så prøv å ikke ha frukt eller søtsaker foran maurene har tatt sine inn i huset på jakt etter mat.

Maur trekkes til vann

Maur blir trukket til vann, så det er sørg for å tørke grundig på vasken, i vasken eller badet.

Maur etterlater duftmerker

Maur legger igjen et duftspor seg selv når de leter etter mat, så som andre maur kan følge. Vær derfor ekstra forsiktig med det tørk av gulvet der du har sett maurene med vann og en vanlig vaskemiddel.

Ikke legg igjen rester

Vær ekstra forsiktig med å ikke legg igjen rester eller noe sånt tiltrekker maur til å lyve tilgjengelig - gå ut med søppelet jevnlig.

Er Myrra farlig?

Myrra er et plantevernmiddel med aktive ingredienser som dreper maur enten i direkte kontakt eller langtidsvirkende. Den bør derfor håndteres med forsiktighet. Følg alltid bruksanvisningen på emballasjen og oppbevar alltid maurmiddel utilgjengelig for barn og kjæledyr. Ikke oppbevar sammen med mat eller fôr. Hvis barnet ditt har fått i seg maurmiddel, ring 112 og be om giftinformasjon. Katter er svært følsomme for komponenten deltametrin og katteeiere bør derfor bruke Myrra D, Myrra til fortynning og Myrra Spray med ekstra forsiktighet. Myrraprodukter skal ikke brukes på plener, planter eller i avlinger. Har du maur i hagen, bruk sukkergranulatet Myrr Extra i korridorene eller på terrassen så tar maurene agnet til reiret.

Spørsmål om Myrra:

  • Ved akutt forgiftning, ring 112 og be om giftinformasjon
  • For generelle spørsmål om maurtoksisitet, ring Giftinformasjonen på 010-456 67 00
  • For generelle spørsmål, ring SBM LifeScience mandag-fredag ​​8-16 på 040-41 81 80 eller kontakt oss via e-post på sweden.info@sbm-company.com

Generelt om maur

I Sverige er det ca. 60 arter og de vanligste er rød skogmaur, hestemaur og svartmaur. Svartmauren, eller hagemauren som den også kalles, bygger reiret sitt i bakken og finnes både under steinhellene, i blomsterbedet og i plenen.
Maurene er altetende og spiser bl.a. andre insekter og plantesafter. Hvis du har maur i hagen, er det lurt å lokalisere maurredet for å se hvor maurene kommer fra. Utryddelse av hele maurtuen stopper invasjonen av maur fullstendig, men husk at maur også fyller en funksjon i naturen. De er rene og gir mat til f.eks. fugler og pinnsvin. Ikke utrydd derfor maurtuer unødvendig. Maurstabler ute i skogen eller langt fra bygninger bør stå i fred.